
Sao Tome to stolica mikro państewka portugalskich niegdyś Wysp Świętego Tomasza i Książęcej,
położonego w strefie równikowej gdzieś w zatoce Gwinejskiej na Oceanie Atlantyckim u wybrzeży Afryki.
Wyspy te wyspecjalizowały się od XIX wieku w produkcji najlepszego na świecie kakaowca. Jej wyjątkowy tropikalny klimat, specjalne gleby i wilgotność wyjątkowo sprzyjają uprawom kakaowca, którego eksport sięgał kiedyś nawet 95% wartości exportu wysp.
Każdy producent czekolady (a jest ich niewielu), który szczyci się produkcją czekolady z tego szlachetnego ziarna umieszcza na opakowaniu widoczną informację o pochodzeniu z SAO TOME. Jest to swojego rodzaju wyznacznik wyjątkowości i luksusu porównywalny z np. z winem z winnic Watykanu lub Lichtenstein'u lub w nomenklaturze muzycznej powidzielibyśmy, że ze skrzypcami Stradivariusa lub fortepianem Steinway'a.
Jeśli ktoś zna się na czekoladzie to trudno mu będzie znaleźć coś lepszego, ale i zwykli laicy często zakochują się w tych czekoladach,
co potwierdzają wyniki sprzedaży.
Jedną z ciekawych propozycji z SAO TOME jest czekolada szwajcarskiego FAVARGER z dodatkiem czarnej porzeczki
-połączenie niesłychanie wyjątkowe, ale to już musicie ocenić sami ...
O Sao Tome czytaj dalej na Wikipedii.
Piszcie poniżej, co sądzicie o Sao Tome: